OM BRAGDØYA
Bragdøya er et kommunalt friområde i hjertet av Kristiansands byfjord. Området omfatter også Timlingene, Svensholmen, Blomsterøya, Langøya, Ragnhildsholmen og Hestehauet. I alt 925 mål skjærgårdsnatur og kulturhistorie som tilhører allmennheten. På vestsiden av øya finner du Kystkultursenteret som spiller en sentral rolle i utviklingen av Bragdøya som friluftsområde. Det er Bragdøya kystlag har ansvar for drift av anlegget.
Bragdøya er på mange måter en typisk sørlandsk skjærgårdsøy, småkupert med knauser og knatter, lune søkk og jordlapper innimellom som gir rom for et mangfoldig plante- og dyreliv. Øya domineres av furuskog, ispedd eik, bjørk, osp og annen tre- og buskvegetasjon. På øya er det områder med lyng, myr og gammel kulturmark. I tillegg finner man fine sandstrender og lune svaberg perfekt for soling og badeliv. På Bragdøya kan du treffe på villsau hele året. Den tradisjonelle utegangersauen klarer seg stort sett selv, og hjelper til med å holde kulturlandskapet ved like.
Bragdøya Kystlag ble stiftet i 1986, med en hovedvisjon om at Bragdøya skulle bli tilgjengelig for alle. I dag er kystlaget det største i landet, med rundt 750 medlemmer. Utallige dugnadstimer ligger bak oppbyggingen av Bragdøya Kystkultursenter slik vi kjenner det i dag.
Hvis du ønsker å oppleve Bragdøya, går det skyssbåt fra Lumber hele året. Det er også gode muligheter for å legge til med egen båt. I sommersesongen er det åpen kafé, og badebåten MS Bragdøya har fast stoppested her flere ganger daglig. På fine dager er det et yrende liv på den populære badestranda, og muligheter for å låne både robåter og putter. Ønsker du litt mer avslappende omgivelser kan du finne deg en roligere plass på et av de mange svabergene rundt øya. Vil du ha deg en spasertur kan du følge en av de merkede turløypene i variert natur eller utforske de mange spennende stedene på øya på egenhånd. Turkart er tilgjengelig i kaféen. For de sporty er det en egen aktivitetsløype i Den glemte dal. Ønsker du å forlenge oppholdet kan du slå opp telt på en av gresslettene, eller benytte deg av et av de ulike overnattingstilbudene på øya.
Koordinater: 58°7′6,0924″N 7°59′34,120″Ø
BRAGDØYA KYSTKULTURSENTER
Sjøhusene
I 1915 reiste Johan Gerrard to store sjøhus på vestsiden av Bragdøya. De gikk under navnet bodene, henholdsvis østre og vestre bod. Her ble det saltet og pakket makrell for eksport. Men virksomheten gikk ikke spesielt godt, og i mellomkrigstiden opphørte den. I dag kalles de to gamle bygningene Saltebua (østre) og Verkstedbua (vestre). I tillegg er det oppført fire nye bygninger på senteret: Småbåtbua, Motorbua, garasjen og sanitærbygget.
Saltebua med sommerkafé
Saltebua er senter for de fleste av kystlagets aktiviteter. Her er det både kafé, selskapslokale, bibliotek og kontor, samt en utstilling som presenterer makrellen og makrellfisket på sørlandskysten. De fleste av lagets båter kan tas i øyesyn i havna utenfor.
Søndager fra starten av mai til starten av september, samt hver dag i skolens sommerferie, driver kystlaget en enkel kafé i Saltebua. Kaféen selger vanligvis kaffe, vafler, pølser, is og mineralvann. Saltebua er åpen slik at besøkende kan få tak over hodet ved besøk på øya.
Verksteder og slipp
I småbåtbua finnes enkelt utstyr og plass til å vedlikeholde småbåtene på øya. I andre etasje er det vevloft og kurslokaler. I verkstedbua har kystlaget snekkerverksted til disposisjon for medlemmene. Snekkermaskinene må en ha opplæring for å få bruke, og kurs i snekkermaskiner arrangeres jevnlig. I tilknytning til snekkerverkstedet er det et enkelt båtverksted. Kystlagets båtbyggere har sitt daglige virke i verkstedbua. Slippen på Bragdøya tar båter opp til ca. 35 fot.
Motorbua og maskinverkstedet er arbeids- og lekeplass for de medlemmene som liker olje og rustne gamle motorer. Her arbeides det med å restaurere og stille ut aldrende slitere som er reddet fra skraphandleren. I tillegg kan medlemmer med "motortrøbbel" prøve å gjøre noe med problemene i maskinverkstedet.
Arbeidet på øya krever mye utstyr. Gjennom årene har kystlaget skaffet seg, fått eller arvet mye som trenger plass. I 2007 ble det innredet en smie i verkstedsbua. I 2008 ble det bygget en garasje for å huse de to små traktorene som ble husløse da smia ble montert.
Ansatte
Det er Bragdøya kystlag som drifter kystkultursenteret. Kystlaget er i hovedsak drevet av frivillige, men det er noen ansatte som sørger for at alt går som det skal.
- Daglig leder Maiken Somby Flågan
Maiken leder administrasjonen på øya, og har som hovedoppgave å koordinere aktiviteten i kystlaget. - Driftsleder Frode Granli
Frode er ofte å treffe på kystkultursenteret. Han har ansvar for den daglige driften av kystkultursenteret. - Kontormedarbeider Tone Svanevik Grov
Tone betjener kontoret og har ansvar for blant annet booking. - Skysskar Jan Terkelsen
Jan er fast skipper på Bragdøyabåten. "Kaptein Jan" frakter ofte barnehagebarn og skoleelever til og fra øya - og er barnas store helt. - Skipsfører Geir Buås
Geir har drømmejobben med å kjøre "Badebåten" hver sommer. I tillegg frakter han gjester til og fra øya med MS Bragdøya, samt tar en sightseeingrunde på fjorden i ny og ne. - Båtfører Ove Dag Johnsen
Ove Dag er fast mann i styrhuset på MB Høllen, som går i fast rute om sommeren i tillegg til å frakte gjester til og fra øya eller på sightseeing på fjorden. - Båtbygger Filip Udø og båtbyggerlærling Hakan Akyildiz
Filip og Hakan er vanligvis å finne i verkstedbua, på slippen eller i snekkerverkstedet, hvis de ikke er ute på oppdrag på eksterne båter. Uten de dyktige båtbyggerne våre ville mange av kystlagets trebåter forfalt.
I tillegg har vi ansatt flere sesongarbeidere i sommersesongen.